Att tänka på vid badrumsrenovering

Funderar du på att göra om ditt badrum? Det finns ingen bättre känsla än att sitta i ett väldesignat badrum. Badrumsrenovering är också en av de mest värdehöjande åtgärderna man kan utföra i sin bostad.

Kvalitet och säkerhet viktigt

Ett fint badrum bidrar till livskvalitet, det kan till och med kännas som en extra lyx. Om du funderar på att renovera ditt badrum behöver du ta hjälp av specialister för att inte orsaka skador på grund av fukt, läckage eller elfel som dessutom kan orsaka livsfara. Dessutom bör arbetet vara fackmannamässigt utfört samt följa branschstandard för att försäkringen ska täcka eventuella skador i framtiden. Kvalitet och säkerhet i arbetet är extremt viktigt. Ett tips är att inleda projektet med att bjuda hem en yrkesman för ett samtal. Då kan du uttrycka dina önskemål och ni kan diskutera huruvida dessa fungerar praktiskt.

Val av material

Om du har bestämt dig för att byta ut inredningen i badrummet behöver du välja ny inredning. Det finns mycket att välja på och även här kan det vara bra att diskutera detta med yrkesmannen eftersom han eller hon ofta har tips på hur man kan göra det snyggare och mer kostnadseffektivt. För självklart vill du ha ut så mycket som möjligt för din investering. Det finns snygga material som kostar mindre och installationer som fungerar bättre än andra. Lista vilka material du tycker om, baserat på vilken känsla du vill ha i badrummet. Om du tänker dig ett mer spa-liknande badrum kan du förslagsvis välja sådana material, förslagsvis som t. ex. sten, kakel och klinkers.

Golvvärme kan vara ett bra tips. Det har visat sig spara pengar då det nästan per automatik värmer upp luften i utrymmet. Ska man ändå riva upp golvet kan man lika gärna lägga in en värmeslinga i det.

Ventilation

En bra badrumsventilation är nödvändigt. Ventilationen ska ge en frisk och cirkulerande luft. Boverket har tagit fram en kravmodell för detta. Om du inte har något fönster i ditt badrum behöver du vara noga med att skapa ett inflöde av luft. Kravet är 15 liter/ sekunden. Det kan finnas enkla lösningar och har du redan bra ventilation och inte behöver ”bygga bort” några gamla misstag behöver du förstås inte skapa nya luftintag. Ett enkelt sätt är att skapa ett inflöde av genom att lämna en springa över dörren och sätta upp en frånluftsventil.

Här följer ett förslag på en checklista vid badrumsrenovering.

1) Bjud in en yrkesman till samtal om lösningar och önskemål.
2) Planera projektet.
3) En yrkesman kopplas bort vatteninstallationer och el.
4) Ta bort inredningen.
5) Ta bort väggmaterial, bryt upp golv och isolering.
6) En yrkesman installerar VVS och avlopp.
7) Golvet åtgärdas/gjutning. Lägg i golvvärme.
8) Ytskikt.
9) Inredning.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

    Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

    Author avatar
    Tina
    https://koncepthem.se