Lägga trallgolv på en trendig veranda

Sugen på en riktigt läcker veranda med ett äkta trallgolv? Ett trallgolv är både genuint och praktiskt och ger den där snygga ”trälooken” som är riktigt somrig. Det gör också att husets helhetsintryck blir betydligt mer inbjudande om en veranda slingrar sig runt det, eller åtminstone täcker ena väggen.

Vilken typ av veranda vill jag ha?

Vad tänker du göra på din veranda? Ska du ha ett par solstolar eller ett middagsbord för fina sommarkvällar? Eller planerar du att ha ett spa-bad där?

Designen är viktig både för det du ska använda trallgolvet till och hur det ser ut – det ska ju förhöja bostadens utseende och värde och behöver även vara praktiskt konstruerat så att du trivs. Ett trallgolv kan användas till mycket, ett vanligt användningsområde är att grilla och att äta på verandan. Det finns inget bättre än doften av grillat som sprider sig mellan trädgårdarna på sommaren.

Du kan ha växter på verandan. Under sommaren är det en perfekt plats för exotiska bladväxter, det ger också ett vackert och sofistikerat intryck. Något du behöver tänka på är om du vill ha morgonsol eller eftermiddagssol, eller kanske ett läge där du har så mycket soltimmar som möjligt – välj det som passar dig.

Vilket virke ska du använda?

Altantrall behöver vara tryckimpregnerad för att skyla sig mot fukt och vatten, detta trä är märkt ”NTR”, vilket du ska titta efter. På NTR-klassad trall ingår också en 20-årig rötskyddsgaranti, vilket innebär att du i praktiken kan räkna med att det är trallgolvets hållbarhetstid om det utsätts för mycket väta. Ibland när man har ett verandatak och golvet inte blir blött kan det förstås hålla mycket längre.

Det finns också olika tralldimensioner och det kan vara ett bra tips att diskutera med en yrkesman vad du behöver ha på din veranda eller där du vill bygga trallgolvet. De kan tipsa om förbättringar och även utföra arbetet åt dig relativt snabbt och smidigt. De vanligaste tjocklekarna på trallvirke är 22, 28 och 34 mm, den förstnämnda bör endast läggas på mindre ytor. Det grövre trallvirket är bättre för stabilitet. Om du exempelvis skulle vilja bygga ett spa-bad på verandan i framtiden ska du definitivt välja 34 mm.

Trallskruv

Små detaljer kan vara viktiga. Som exempelvis vilken skruv man ska använda. Eftersom verandor är utomhus ska man använda en skruv av korrosionsklass C4 eller C5 eller A2 och A4. Om altanen är placerad nära en pool med vatten behöver man använda C5 eller A4. A4 är en rostfri skruv som inte är härdad och tål rörelser bättre.

Oavsett om du lägger ditt trallgolv själv eller anlitar någon annan kan du alltid ta ett samtal med en yrkesman för att få råd om konstruktion och virke.

Låt oss göra jobbet!

Vi på Koncepthem har en bred yrkeserfarenhet när det kommer till utomhusjobb. Kontakta oss och få en kostnadsfri offert.

    Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

    Author avatar
    Tina
    https://koncepthem.se