Renovera miljövänligt

Digitalisering och ekologiska val är två områden som gått snabbt framåt. Alltfler människor tänker ekologiskt och miljövänligt och sakta men säkert får vi alla större förståelse för hur viktigt detta är. Ställ frågan till din hantverkare eller byggare om företaget är miljövänligt, eftersom du också påverkas av deras tankesätt i form av de materialval de rekommenderar.

Cirkulärt tankesätt

Från EU, regeringen och ner på regionerna görs satsningar på projekt som arbetar med cirkulär ekonomi, mycket kan återanvändas och helt nya produkter skapas av material som redan finns. Dessa tankesätt finns även inom byggnation och renovering, men framförallt inom homestyling där ännu fler naturliga material börjar synas. Se till att den yrkesman du anlitar arbetar med miljövänliga material som gör att din omgivning hemma blir trygg.

Planera och återanvänd

Gör en översyn av din bostad, bjud gärna in en homestylist att diskutera med för att se vad du kan behålla och vad du behöver snickra eller köpa nytt. Med en homestylist och en snickare kommer du riktigt långt och kan till och med få bostaden att verka ny. Byt köksluckor och köket kommer att se skinande fräscht ut, byt toastol och fräscha upp vardagsrummet med vackra, naturliga tyger och material.

Fundera på att googla andrahandsajter. Det är trendigt att handla second hand, och ännu bättre – du kan hitta riktigt unika detaljer här, möbler eller andra prylar. Ofta är dessa gamla saker miljövänliga, det kan vara möbler i trä eller andra naturmaterial. Undvik plast, du kan till och med ta möjligheten att rensa ut detta från ditt hem. Satsa på massivt trä och stenmaterial. Om du ska måla finns det exempelvis ekologiska linoljefärger, äggtempera eller kalkfärg. Undvik färger i plast.

Energival och miljömärkt

Om du behöver byta ut vitvaror bör du välja energisnåla produkter. Investera i blandare och kranar som inte slösar med vatten, det vill säga man kan ställa in dem på att ”snåla” och vattnet räcker ändå gott och väl. Välj miljömärkt material om du ska bygga något, det kan heta Svanenmärkt, Bra miljöval eller exempelvis FSC-märkt som gäller trä.

Coolfaktor eller klassiskt?

Slutligen, det allra första du behöver göra innan du startar är att bestämma dig för vilken stil bostaden ska ha. Det kan du göra med en ”moodboard”. Det betyder att du googlar bilder, idéer och tips och lägger in allting i ett dokument eller i ett program som t ex Photoshop – kasta in allting du ser som du gillar utan att värdera informationen. Det gäller att ta in så mycket som möjligt eftersom det är korsbefruktningarna mellan olika saker som bildar de allra bästa idéerna. När du har allt på plats kan du börja sortera och titta på det du tycker bäst om. Ofta kan detta vara kombinationer och helt nya saker i färg och form. Plocka ut dina favoriter och tänk ut hur du kan placera in dem i din egen bostad. Var inte rädd för att skapa det du verkligen vill, oavsett om det är vanligt eller inte.

Author avatar
Tina
https://koncepthem.se