RUT- och ROT-avdrag

De flesta känner till att man kan få ROT-avdrag för arbete inom byggnation och renovering, men få känner till att man kan få RUT för möblering och montering av möbler samt bland annat flytt av bohag i samband med homestyling inför försäljning av en bostad. Inredningstjänster i sin helhet ingår ännu inte i RUT och någon avdrag ges inte heller för själva homestylingen. Men nedan får du lite fler exempel på vad för avdrag du kan få samt hur mycket. 

ROT-avdrag

Det är fördelaktigt att bygga!
Enligt Skatteverket kan du få 50% ROT-avdrag på arbetskostnaden om arbetet utförs på den fastighet du äger och bor i. Det fungerar även om du har dubbel bosättning i två fastigheter, det är primärt att du äger fastigheten. Om du äger ett hus som är yngre än 5 år får arbetet där du nyttjar ROT-avdrag endast utföra arbete som återställer huset till sitt ursprungsskick. Om du äger en bostadsrätt kan du få ROT-avdrag för det arbete som sker inom bostadens väggar.

 

RUT-avdrag

RUT-avdraget har blivit ännu fördelaktigare från och med 2021. Nu kan du få RUT-avdrag för möblering av bostad samt montering av möbler. Man kan få 50% avdrag för arbetskostnaden.  Det företag du anlitar att utföra arbetet kommer att ansöka om avdraget, vilket innebär att du faktureras och betalar den reducerade summan. Om, eller hur, du kan ta del av ROT-och RUT-avdragen beror på hur mycket skatt du betalat under året, samt även andra avdrag spelar in, exempelvis skatteavdrag för grön teknik.

Sammanfattning

Ställ gärna frågor till oss om dessa avdrag och vi kan tillsammans se hur mycket du kan spara på det.
Tänk på att om ni exempelvis är två personer i samma hushåll innebär det att ROT-avdraget potentiellt kan bli 100 000 kronor per år eftersom 50 000 kronor per person är tillåtet. Både RUT och ROT gäller endast för arbetskostnaden, inte för material och liknande.

Sedan 1 januari 2021 är taket för rutavdraget 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget kvarstår med max 50 000 kronor per person och år. Sammanlagt kan en privatperson få 75 000 kronor i rotavdrag och rutavdrag per år.1

1Skatteverket

Kontakta oss för att få ett prisförslag

    Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

    Author avatar
    Tina
    https://koncepthem.se