Styla ungdomsrummet

Vill du också att alla i familjen ska ha en plats där de kan trivas? En plats där de har bidragit till känslan och inredningen?
Ungdomsrummet kan vara det rum i familjen som behöver ha en högre coolfaktor än de andra rummet, det behöver sticka ut vara trendigare och kanske mer speciellt än de andra rummen.

Homestyling

Homestyling och inredning är inte samma sak. Man kan inreda snyggt och välja möbler, men att designa och styla ett rum är att titta på dess helhet och ”räkna ut” hur det ska se ut. Det handlar om placering av inredning, placering av färgsättningar beroende på hur ljuset faller in, mängder saker i rummet med mera. Det är naturligtvis också att framhäva personligheten hos den som bor i rummet så att rumsinnehavaren verkligen känner sig hemma.

Styla ungdomsrummet

Var börjar du?
Ett bra tips ´är att starta med en ”moodboard”. Det är ett bra sätt att fånga den övergripande känslan och det koncept som rummet ska ha. En moodboard kan vara ett collage av färger, typsnitt, material, texturer och är själva starten på rumsdesignen.

Man kan göra en moodboard online, ensam eller tillsammans med någon som är specialiserad på styling eller inredningsdesign.Antingen kan du använda ett program som exempelvis Canva, Powerpoint eller Photshop, eller så kan du öppna en egen blank sida i ett annat program du gillar där du noterar eller kopierar in olika saker. Detta är ett bra sätt att aktivera rumsinnehavaren i rumsdesignen – och få den kaxighet eller magi som representerar personen

Moodboard

Här är ett exempel på hur man steg för steg kan göra en moodboard för ungdomsrummet, där du som rumsinnehavare har en aktiv roll.

  1. Gör lite Google-sökningar och titta på olika rumsidéer, vad gillar du? Eller har du redan en tanke om hur du vill ha det?
  2. Vilken stil vill du ha på rummet? Sök bilder och färger efter dina tankar och intressen. Välj utifrån din känsla, det är viktigt att inte tänka materiellt eller på budget när du bygger känslan i rummet.
  3. Plocka in det du samlat på din moodboard. Du ska lägga in allt du har och inte göra några val i detta steg – och släng ut alla regler och begränsningar om vad som inte går att kombinera.
  4. Studera din moodboard. Vad gillar du? Vad skulle du vilja kombinera? Ta god tid på dig.
  5. Ta med din moodboard ut på promenad, t ex i mobilen. Loppisar kan vara spännande, second hand och andra butiker för inredning.
  6. Det viktigaste när du ska styla ett rum är planeringen före. Förhoppningsvis vill du behålla rummet stylat under en tid framöver och därför behöver du vara känslomässigt engagerad i det. Att rummet har rätt stil för personligheten är avgörande.
  7. Sätt igång!
  8. När färg och inredning är utvalda är det dags att sätta igång, titta på mått, placeringar och se om det ska målas eller tapetseras någonstans i rummet för att uppfylla den färg och form som önskas. Det operativa (praktiska) arbetet i designen kanske man inte alltid kan utföra själv, då kan man anlita en snickare eller målare som hjälper till.
  9. Ha ett öppet sinne och tänk utanför gamla ramar, låt detta rum blomstra i sprakande kulörer, eller svarta toner om det passar den som bor där. Svart kan alltid lättas upp med en röd eller blå färgklick som en klotlampa eller något annat spännande. Var positiv till all kreativitet och rummet kommer att bli supercoolt!
Author avatar
Tina
https://koncepthem.se