Styla din trädgård med snygg marksten

Oftast pratar man om att styla sin bostad, det är sällan man säger att man ska gå hem och styla sin trädgård – men det är precis vad den handlar om. När din bostad ser trevlig ut vill du självklart också att trädgården ska vara snygg och inbjudande. Det har blivit mycket populärt med olika sorters stenläggningar då detta ser väldesignat ut och kan lyfta hela omgivningen.

Natursten

En av de mest populära stenläggningarna görs med natursten, men även klinker på terrasser och verandor har blivit efterfrågat. Om du inte har kunskap att lägga sten eller plattor själv kan du fråga en yrkesman. Det är viktigt eftersom du behöver välja produkter som är testade för ett nordiskt klimat då vi har stora temperaturskillnader mellan årstiderna.

Trädgårdsstyling

Det finns flera saker att tänka på när man designar stenläggningar i sin trädgård eller vid sin förstukvist. Om platsen ligger i söderläge och det blir varmt mitt i sommaren kanske man ska tänka på att inte ha svarta plattor eller mörk sten. Detta kan bli varmt att gå på i hett solsken. Det kan också vara praktiskt att välja en slätare yta på stenen beroende på om det är en plats där du ofta går barfota.

Förutom de praktiska detaljerna är ”fröjden för ögat” naturligtvis viktig. Eftersom plattor och sten ofta läggs synliga vid ingången eller på väg mot ingången behöver det se trevligt och inbjudande ut. I trädgårdar där natursten och växtlighet samspelar kan man få en fantastisk känsla bara av att vandra igenom dem. En professionellt utförd plattläggning i ljusgrått med bruna inslag som slingrar sig mellan röda och gula rosor ger ett vackert och välkomnande intryck.

Det optimala är att titta på hela bilden. Är huset ett timmerhus, en tegelvilla eller har det en gulmålad fasad? Timmerhuset kan exempelvis omges av blommor i flera olika regnbågsskalor vilket kan kompletteras med en enkel rustik gråsten. Tegelvillan i vitt mexikotegel kan lysas upp av mängder av röda rosenrabatter med vita, gråa och svarta stenläggningar – kanske lite större plattor. Och slutligen exempelvis, den gula sekelskiftesvillan som kan omges av klassiska rhododendron.
Den som kombinerar husets känsla med trädgårdens växter och väljer sin marksten utifrån detta kommer att bli mycket nöjd.

Här är ett exempel på hur det kan gå till:


1) Ta gärna kontakt med en yrkesman för att diskutera material som är lämpliga för din trädgård. Du kan då också passa på att fråga om processen för projektet samt be om en offert.
2) Välj material.
3) Membranplacering.
Det behöver finnas ett vattentätt lager under fästmassan, ett cementmembran som skyddar betongytor, terrasser med mera mot väta.
4) Fästmassa.
Eftersom de nordiska temperaturerna varierar under året behövs en dynamisk fästmassa som anpassar sig efter rörelser. Fästmassan ska täcka upp 100% mellan underlaget och plattan, om den inte gör det kan golvet eller plattan frysa sönder. Det kan uppstå fickor av vatten om fästmassan inte täcker helt och hållet.
5) Välj rätt fogmassa.

Kontakta oss för att få en offert

    Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

    Author avatar
    Tina
    https://koncepthem.se